AMERIČKA INVAZIJA NA KANADU

Malo kome je uopće poznato da su mlade Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Kanadu, i to čak prije službenog proglašenja svoje nezavisnosti.

Za vrijeme bitaka u Bostonu 1775 godine, američki Kongres je pozvao Francuze u Kanadi da im se pridruže kao četrnaesta kolonija. Međutim, kada se to nije dogodilo, Kongres je naredio invaziju na Kanadu. Cilj je bio udaljiti Britance iz dvije kanadske pokrajne – Kvebeka i Ontarija.

Dana 16. septembra 1775. brigadni general Ričard Montgomeri krenuo je iz tvrđave Tikonderoga kroz dolinu rijeke Rišelje, koja vodi iz područja današnje američke savezne države Njujork na sjever prema Kanadi. Grad Montreal je 13. novembra iste godine osvojen bez većeg otpora. Naime, britanska vojska koja je branila grad zaključila je da područje nije pogodno za obranu, pa se radije predala. General Gaj Karleton, guverner Kanade pobjegao je u grad Kvebek.

Druga vojska koja je krenula prema Kvebeku na čelu s generalom Benediktom Arnoldom opkolila je Kvebek. Nakon nekog vremena pridružio im se Montgomeri sa svojom pobjedničkom vojskom. Napali su Kvebek 31. decembra ali su pobijeđeni od strane Britanaca. U borbama je poginuo i američki general Ričard Montgomeri. Ostatak Amerikanaca je tamo ostao do proljeća 1776. kada su se povukli.

Sljedeći pokušaj osvajanja Kvebeka pao je kod Troj-Riviersa 8. maja 1776. Britanci su onda krenuli u napad i pobijedili Arnolda u bitci kod ostrva Valkur. Montreal je vraćen pod britansku kontrolu 9. maja 1776. Arnold se bio prisiljen povući na početni položaj do tvrđave Tikonderoga odakle je i krenuo.

Čitava američka invazija na kraju je propala i zbog toga Kanada danas nije u sastavu SAD-a. Amerikanci su očekivali da će se Kanađani dići protiv Britanaca i boriti se zajedno s njima, ali su ih loše procijenili. Većina običnih stanovnika Kanade ostala je odlučno neutralna – odbijajući podići oružje protiv svojih britanskih vladara ili američkih pobunjenika.