NIRNBERŠKI NACISTIČKI MITINZI

Nirnberška konvencija bila je godišnji skup Nacional-socijalističke njemačke radničke partije održavana od 1923. do 1938. Prvi skupovi nacističke partije održani su 1923. godine u Minhenu i 1926. u Vajmaru. Od 1927. godine, održani su isključivo u Nirnbergu. Partija je odabrala Nirnberg iz pragmatičnih razloga: nalazi u centralnom dijelu Njemačke i bio je nezvanična prijestonica srednjovjekovnog Svetog Rimskog Carstva, fetišističke inspiracije Adolfa Hitlera, kojeg je on smatrao prvim Rajhom, dok je lokalni Luitpoldhain park bio pogodno mjesto za prijem velikog broja ljudi. 
Poslije 1933. godine, skupovi su se održavali u vrijeme jesenje ravnodnevnice pod nazivom „Dani državne partije njemačkog naroda“, i imali su manjeru da simbolizuju solidarnost između njemačkog naroda i nacističke partije. Broj učesnika je rastao iz godine u godinu, da bi konačno dostigao oko 700.000 ljudi iz svih dijelova partije, vojske i države. Na mitinzima su prikazivani i propagandni filmovi Leni Rifenštal: „Pobjeda vjere“ i „Trijumf volje“.

Julijus Štrajher

Skupove je organizovao gaulajter Frankonije Julijus Štrajher, koji je na nirnberškom suđenju 1946. zbog govora mržnje osuđen na smrt i obješen.

Zbog značaja Nirnberga kao centra nacističke propagande, ovaj grad je gotovo potpuno uništen u bombardovanjima od 1943. do 1945. godine. Najžešće bombardovanje doživio je 2. januara 1945. kada je uništeno 90 odsto građevina u centru.