RAT RUŽA

U srednjovjekovnoj Engleskoj od 1455. do 1485. godine vodio se rat nazvan Rat ruža, koji je ime dobio po dvjema ružama koje su bile simboli zaraćenih dinastija.

ruže dinastija Lancaster i York

Ime dolazi od činjenice da su dvije sukobljene dinastije koje su se borile za prijestolje imale simbole u obliku ruža – dinastija Lancaster imala je crvenu ružu, a dinastija York bijelu. Sukob je izbio nakon što je dinastija Lancaster (crvena ruža) nasilno prisvojila prijestolje preko reda nasljeđivanja. Obje kuće bile su ogranak kraljevske kuće Plantagenet. Iako su se ruže povremeno koristile kao simboli tokom rata, ipak se većina sudionika služila grbovima svojih feudalaca.

U Ratu ruža učestvovalo je zemljoposjedničko plemstvo i vojska njihovih vazala. Kuća Lancaster većinu je saveznika našla na sjeveru i zapadu zemlje, dok je Yorku podrška stizala uglavnom s juga i istoka.

Richard od Yorka započeo je rat 22. maja 1455. zbog sukoba s psihički nestabilnim Henrikom VI. te je 1459. istaknuo svoj zahtjev za krunom. Pobjedom kuće York 1461. novim je kraljem postao sin poginuloga Richarda, Eduard IV. Rat se ponovno intenzivirao 1469. te je Henrik nakratko restauriran 1470–71. Eduardovom pobjedom i Henrikovim ubistvom 1471. uspostavljen je mir koji je potrajao do 1483. kada su nakon stupanja na prijestolje Richarda III. Lancasteri ponovo poveli rat.

ruža dinastije Tudor

Lancasteri su sve svoje nade polagali na Henrika Tudora, čiji je otac Edmund Tudor bio nezakoniti polubrat Henrika VI. On se obratio za pomoć Francuskoj kako bi opskrbio svoje snage dodatnom vojskom i opremom. Pojačan snagama odanim klanu Lancaster u bici kod Boswortha teško je porazio i ubio Richarda III. Ovom bitkom poražena je kuća York.

Henrik Tudor se silom vojne pobjede okrunio za kralja Engleske pod imenom Henrik VII. Ubrzo je ojačao svoj položaj sklopivši godine 1486. brak sa kćerkom Edvarda IV., Elizabetom od Yorka čime je pridobio na svoju stranu mnoge pripadnike klana York. Time je simbolično ponovno sjedinio dvije suparničke kraljevske kuće, stapajući Lancastersku ružu crvene boje i bijelu boju ruže Yorka u novu Tudorsku ružu crvene i bijele boje.

Kraj Rata ruža doveo je do konačnog i nepovratnog pada dinastije Plantagenet s engleske historijske scene te do inauguriranja nove dinastije Tudor koja će obilježiti naredni period engleske historije.

U stvarnosti u svojim grbovima a ni zastavama suprotstavljene vojske uopće nisu imale ruže; Lancasteri su imali na štitu crvenog zmaja, a Yorkisti bijelog vepra. Danas, osim što obje pokrajine (Lancashire i Yorkshire) imaju u svojim zastavama te ruže, njihovo suparništvo se ogleda u sportu, u utakmicama između Manchester Uniteda i Leeds Uniteda.