ABRAHAM LINCOLN – Predsjednik

Kada je Abraham Lincoln 6. novembra 1860. godine izabran za 16. predsjednika SAD, sedam robovlasničkih država američkog juga napustilo je Uniju kako bi formiralo Konfederacijske države Amerike, a još četiri su se pridružile kada su započela neprijateljstva između sjevera i juga.

Lincoln je upozorio Jug u svom nastupnom obraćanju: „U vašim rukama, moji nezadovoljni sunarodnjaci, a ne u mojim, najvažnije je pitanje građanskog rata. Vlada vas neće napasti …. Na Nebu nemate podršku da ćete uništiti vladu, dok ću ja imati najsvečaniju obavezu da je čuvam, štitim i branim. ”

Lincoln je tvrdio da je secesija protivzakonita i bio je spreman upotrijebiti silu za odbranu Ustava i države. Kad su konfederacijske snage 12. aprila 1861. zapucale na tvrđavu Fort Sumter i prisilile na njegovu predaju, pozvao je 75.000 dobrovoljaca na borbu. Još četiri robovlasničke države pridružile su se Konfederaciji, ali četiri su ostale unutar Unije. Građanski rat je započeo.

Krvavi građanski rat tada je podijelio naciju dok se Lincoln zavjetovao da će sačuvati Uniju, provoditi Ustav Sjedinjenih Država i okončati secesiju. Rat je trajao više od četiri godine s nevjerojatnim gubitkom više od 600.000 mrtvih Amerikanaca.

Bio je prvi republikanski predsjednik, a pobjeda Unije zauvijek je potvrdila da je suverenitet države iznad svakog pojedinca.

Kao predsjednik, izgradio je Republikansku stranku u snažnu nacionalnu organizaciju. Nadalje, okupio je većinu sjevernih demokrata za cilj Unije. Dana 1. januara 1863. objavio je Proglas o emancipaciji kojim su robovi unutar Konfederacije proglašeni zauvijek slobodnima.

Lincoln je pobijedio na izborima 1864. godine, dok su vojni trijumfi Unije najavljivali kraj rata. U svom planiranju mira, predsjednik je bio fleksibilan i velikodušan, potičući Južnjake da polože oružje i brzo se pridruže ponovnom okupljanju. Građanski rat završen je 9. aprila 1865. godine predajom južnjačkog generala Roberta Leeja.

Na Veliki petak, 14. aprila 1865., Lincolna je u Fordovom pozorištu u Washingtonu ubio John Wilkes Booth, glumac, koji je mislio da time pomaže Jugu. Rezultat je bio suprotan, jer je Lincolnovom smrću umrla mogućnost trajnog mira.

Ubijen metkom atentatora manje od sedam dana nakon predaje snaga Konfederacije, Lincoln je naciji ostavio savršeniju Uniju i time zaradio divljenje većine Amerikanaca kao najvećeg predsjednika u historiji zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *