BITKA IZNAD LOS ANGELESA 1942. GODINE

Nakon japanskog napada na Pearl Harbor, Ameriku je zahvatila panika. Amerikanci su bili uvjereni Japanci spremaju invaziju na kontinentalni dio SAD. Cijela Amerika je tih prvih nekoliko mjeseci rata bila zamračena od sumraka do zore. Na zapadnoj su obali neiskusni piloti i posmatrači mijenjali su ribarske čamce, brodice, pa čak i kitove s japanskim ratnim brodovima i podmornicama. Napetost je bila velika, a dodatni strah povećao je američki vojni ministar Henry Stimson upozorivši da američki gradovi trebaju biti spremni prihvatiti „povremene napade“ neprijateljskih snaga.

To je Amerikance toliko uzbunilo da su počeli graditi seriju bunkera duž obale Kalifornije! No, nakon što su radovi započeli, netko je ipak shvatio da je to pretjerivanje, pa su radovi prestali.

No, prava ratna histerija je tek dolazila!

Dana 23. februara 1942. godine, jedna japanska podmornica isplivala je na obalu Santa Barbare u Kaliforniji i bacila desetak granata na naftno polje i rafineriju. Iako u napadu nije bilo žrtava i nanesena je samo manja šteta, to je prvi put da je kopno Sjedinjenih Država bombardovano tokom Drugog svjetskog rata.

Idući dan prijepodne, 24. februara 1942. godine, obavještajna služba američke ratne mornarice je izdala upozorenje da je opći japanski napad na Kaliforniju moguć u sljedećih deset do dvanaest sati!

Od podneva tog dana, širom Kalifornije ljudi su po trgovinama kupovali apsolutno sve što se moglo za kupiti. Kao i nebrojene količine municije za oružje. Negdje malo poslije 19 sati, cijela Kalifornija je bila zamračena i izdano je upozorenje za sve pripadnike oružanih snaga da se stave u punu pripravnost.

Tri sata kasnije, u 22:23 sati, pripravnost je podignuta na najviši nivo, te je bilo rečeno da napad samo što nije počeo. No, prošla je i ponoć, a nije se dogodilo ništa. I kad su svi već pomislili da je to bila neka proba ili što već, u 02:25 sati, širom grada i okoline Los Angelesa je oglašena uzbuna za vazdušnu opasnost!

Sljedećih 50 minuta su svi napeto osluškivali i gledali u mračno nebo tražeći Japance. A kad se opet učinilo da od napada nema ništa, tačno u 03:16 sati, baterija 37. artiljerijskog puka Obalne Straže je otvorila vatru iz svih mitraljeza i protivvazdušnih topova!

A nakon njih, počeli su svi pucati! Pucalo se iz mitraljeza, pušaka, protivvazdušnih topova, pa čak i iz klasičnih topova! Uprskos zamračenju, cijeli Los Angeles je bio osvijetljen kao božićna jelka zbog pucnjave.

Na desetke ogromnih reflektora je počelo osvjetljavati nebo, a posvuda su odjekivale detonacije eksplozija protivvazdušne municije i rafali silnih mitraljeza!

Lovačka eskadrila je također stavljena u punu pripravnost i do jutra su sjedili u avionima, ali nisu poletjeli iz razloga da ne budu oboreni od svoje vlastite vojske.

Prestanak vatre oglašen u 04:14 sati, a prestanak opasnosti je objavljen ujutro u 07:21 sati.

šteta na vozilima nakon “bitke”

Kad se razdanilo, šteta nastala zbog paljbe je bila na sve strane. Oštećeno je bilo, što lakše što teže, nekoliko desetaka zgrada i kuća, te preko stotinjak automobila i gradskih vozila. Od pucnjave nije stradao niko. Ali je bilo pet mrtvih. I to dvoje od srčanog udara zadobivenog zbog stresa, a troje u saobraćajnim nesrećama izazvanima potpunim zamračenjem koja je uključivala noćnu vožnju bez upaljenih svjetala na vozilu.

Službeno, potvrđeno je da je Obalna Straža ispalila preko 1400 komada protivvazdušnih granata i preko 25 000 komada ostale municije.

Ujutro apsolutno niko od ispitanih nije imao pojma što je to ciljano i gađano. Posade koje su upravljale reflektorima, isto tako nisu ništa znale, jer nisu vidjeli ništa. A na pitanje kamo su usmjerili snop reflektora, odgovorili su da su usmjerili prema središtu pucnjave. A kad su isto pitanje postavili artiljercima Obalne Straže, odgovor je bio da su pucali kamo je snop svjetla bio usmjeren!

Nekoliko dana kasnije, u moru na pučini nedaleko od Los Angelesa, pronađeno je ogromno platno kako pluta. Platno je na sebi imalo neke oznake, a na platnu samom je bilo prišiveno nekoliko komada tankog užeta. A samo platno je bilo puno rupa.

Naime, u sklopu protivvazdušne odbrane, iznad Los Angelesa, a pogotovo oko mornaričkih baza, bilo je postavljeno dosta baražnih balona. Ti baloni, u obliku cepelina, su bili punjeni helijem i bili su privezani užetom, te su lebdjeli na otprilike 300 do 500 metara visine.

I, što zbog vjetra, što zbog možda nedovoljno dobrog vezanja, jedan takav balon se odspojio od veza i počeo je lebdjeti prema gradu nošen vazdušnom strujom.

Tek 1983. godine, američka Vlada je rekla javno što je bilo i da je u pitanju bio najobičniji meteorološki balon, a da je oboren baražni balon, koji se nekako upetljao s meteorološkim balonom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *