GEORGE PATTON – general koji je imao petlju

“Ako si prolijevao svoju krv za ovu zemlju da bi to kasnije do smrti naplaćivao, reci koliko ta ljubav košta da je platimo i kupi prnje odavde, idi tamo gdje se domovina može kupiti za novac”

George Patton, ekscentrični general koji je nosio revolvere sa drškom od slonovače na bokovima poput kauboja, bio je poznat i pod nadimkom „Stara krv i petlja“.

Historija ga pamti kao briljantnog vojnog vođu, na mahove nestabilnog i neposlušnog. Zvali su ga i “Stara Krvopija” zbog svog autokratskog ponašanja.

Pattonov imidž surovog ratnika i krvožedni govori koje je držao nisu nailazili na dobar prijem u javnosti savezničkih zemalja. Njegova vojna karijera skoro je bila gotova kada je u augustu 1943. god. prilikom posjete vojnoj bolnici verbalno napao i ošamario dva američka vojnika koje je smatrao kukavicama zato što su u bolnicu smješteni zbog kontuzije ili ratnog zamora što je psihičko stanje, a ne rana stečena u borbi. Zbog ovog incidenta Patton je neko vrijeme bio suspendovan i bilo mu je naređeno da se izvini vojnicima.

Nakon pobjeda u Sjevernoj Africi i Siciliji, komandovao je američkom Trećom armijom koja je napravila proboj kroz Francusku nakon iskrcavanja u Normandiji. Ali njegovu ambiciju da uđe u Berlin prije Rusa opstruirao je glavnokomandujući savezničke vojske, general Dwight Eisenhower, koji je Pattonove zalihe goriva preusmjerio britanskom generalu Bernardu Montgomeryju. Patton je smatrao da je Eisenhower zaustavivši njegovo napredovanje na frontu dopustio njemačkim trupama da se povuku, reorganizuju i ponovo spreme za borbu, što je dovelo do smrti hiljada američkih vojnika tokom zimske kontraofanzive u Ardenima.

Takođe, vjeruje se da je američkom odlukom o stopiranju napredovanja na frontu došlo do toga da sovjetska Crvena armija prva umaršira u Berlin i Prag, što je dovelo do sovjetske dominacije nad istočnom Evropom nakon Drugog svjetskog rata.

Patton je želio da SAD napadnu Rusiju, pa su vlasti tvrdile da je poludio. On je znao i ratne tajne koje bi upropastile političke karijere mnogima i sumnja se da bi Eisenhower postao predsjednik da je Paton preživio.

Dana 9. decembra 1945. Patton je doživio saobraćajnu nesreću koja ga je ostavila paralizovanog. Postoji teorija zavjere koja tvrdi da je Pattonu namještena saobraćajna nesreća jer se po povratku u domovinu namjeravao kandidvati za predsjednika. Patton je preminuo samo 12 dana nakon nesreće od plućne embolije u 60 godini života. Sahranjen je na američkom vojnom groblju u Hamu u Luksemburgu.

Ostale su čuvene neke od njegovih izjava:

“Molim Boga da ima milosti prema neprijatelju. Jer ja je neću imati”

“Dobar plan, nasilno izvršen sada, bolji je od perfektnog plana izvršenog naredne sedmice”

“Cilj rata nije da umreš za svoju zemlju, nego da onaj drugi bjednik umre za svoju”

“Ako svako razmišlja na isti način, onda neko ne razmišlja”

“Prihvati izazove kako bi mogao uživati u uzbuđenju pobjede”

“Uspjeh je koliko visoko odskočite kada padnete na dno”

“Bolje se boriti za nešto, nego živjeti ni za šta”

“Ukoliko kažeš ljudima gdje da odu, ali im ne kažeš kako da dođu tamo, iznenadićeš se rezultatima”

“Postoji samo jedna vrsta discipline – perfektna disciplina”

“Gledaj oko čega su ljudi cinični i otkrićeš šta im nedostaje”

“Ukoliko čovjek da sve od sebe, šta se još može učiniti?”