IVAN STAMBOLIĆ – ubistvo na trčanju

Dana 25. augusta 2000, na Fruškoj gori ubijen je Ivan Stambolić. Bio je visoki funkcioner bivšeg Saveza komunista Srbije (SKS) i predsjednik Predsjedništva Srbije u vrijeme bivše SFRJ. U javnosti prevladava mišljenje da je likvidiran od strane službe Državne bezbjednosti, odnosno bračnog para Milošević, što zbog političkog angažmana, što zbog rodbinskih “sporova”, tj. sukoba sa Mirjanom Marković. Ostao je upamćen kao društveno-politički radnik, i mentor Slobodana Miloševića. Njih dvojica bili su u vrijeme osamdesetih najbliži politički saradnici i lični prijatelji. Do razlaza Miloševića i Stambolića došlo je na osmoj sjednici CK Saveza komunista Srbije u septembru 1987. godine. Ubrzo nakon te sjednice Stambolić je bio prinuđen da napusti položaj predsjednika Predsjedništva Srbije i da se povuče iz javnog života.

Stambolić je 25. avgusta 2000. godine otet u Beogradu. Prema svjedočenju, petorica pripadnika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije (JSO) su sačekali Stambolića dok je rekreativno trčao u Košutnjaku i pod prijetnjom oružjem i pokazivanjem službenih policijskih legitimacija, natjerali ga da uđe u kombi. Odvezli su ga na Zmajevac na Fruškoj gori gdje mu je pripadnik JSO-a Branko Berček s leđa ispalio dva metka u potiljak, a tijelo je bačeno u jamu sa živim krečom.

Samo mjesec dana nakon otmice i ubistva Stambolića, Milošević je izgubio izbore za predsjednika SR Jugoslavije. Smijenjen je 5. oktobra 2000. godine, kada je pod pritiskom masovnih demonstracija morao da prihvati rezultate izbora na kojima ga je pobijedio Vojislav Koštunica, kandidat Demokratske opozicije Srbije.

Tijelo ubijenog političara i intelektualca pronađeno je tek dvije i pol godina kasnije, 28. marta 2003. na Fruškoj gori, tokom akcije Sablja, nakon ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđića koje su također organizovali pripadnici JSO.

Pravosnažnom presudom za ubistvo Stambolića osuđeno je pet nekadašnjih pripadnika JSO kao i tadašnji čelnici DB-a Radomir Marković i Milorad Ulemek Legija.

Na sudu je utvrđeno da je ubistvo naredio bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, zbog eliminacije političkih protivnika. Milošević je, prema pravosnažnoj presudi, Državnoj bezbjednosti naredio ubistvo Stambolića.

Ivan Stambolić je sahranjen 8. aprila 2003. uz državne i vojne počasti na Topčiderskom groblju u Beogradu.