KAPITULACIJA FRANCUSKE 1940. – kako je Hitler ponizio Francuze

Njemačka invazija na Francuskua počela je 10. maja 1940., i nakon šest sedmica borbi Francuska je bila na koljenima: Vlada je pobjegla u Bordo, a Nijemci su u Pariz ušli 14. juna 1940. bez borbe.

Kolaps francuske vojske prisilio je francuske zvaničnike na pregovore o dovršetku neprijateljstava. Adolf Hitler je za pregovore odabrao šumu u Kompanjeu, u kojoj su u željezničkom vagonu Nijemci potpisali kapitilaciju nakon Prvog svjetskog rata 1918. Na taj se način Hitler htio osvetiti za ponižavajuće uvjete primirja i ponašanje tadašnjih francuskih pobjednika. On je čak naredio da se iz muzeja donese vagon u kojem je potpisana za Njemačku ponižavajuća predaja, i u tom vagonu je sad ponižena Francuska.

Hitler je na pregovore stigao 21. juna. U vagonu je sjedio na istom mjestu na kojem je sjedio francuski maršal Ferdinand Foš kada se susreo s predstavnicima poražene Njemačke 1918. Nakon što je saslušao preambulu iz primirja, baš kao i maršal Foš onda, s gestikulacijom punom prijezira pogledao je francusku delegaciju i otišao, prepustivši feldmaršalu Kajtelu da riješi preostale formalnosti. Pregovori su trajali jedan dan, i 22. juna 1940. potpisano je primirje.

Među visokopozicioniranim nacistima koji su promatrali Hitlerov trijumf u Kompanjeu bili su i Gering, Hes i Ribentrop..

Poniženje koje je Njemačka doživjela 1918. bilo je jedan od glavnih uzroka Drugog svjetskog rata. Naime, Nijemci su bili ogorčeni što su bez vojnog poraza izgubili Prvi svjetski rat, pa su željeli priliku za revanš protivnicima.

Tri dana nakon primirja, mjesto na kojem je došlo do potpisivanja primirja je uništeno, a vagon je odnesen u Berlin kao trofej. Hitler je naredio da se spomenik maršalu Fošu ne dira jer je trebao poslužiti kao mjesto počasti u pustoši.

U aprilu 1945.g., kada je već bilo jasno da je Njemačka izgubiti rat, SS trupe su uništili taj vagon, da ga Saveznici ne bi mogli iskoristiti i po treći put.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *