KULT MAČKE U STAROM EGIPTU

U Egiptu su mačke bile smatrane svetim životinjama, a kazna za njihovo ubistvo bila je smrt. Mačke kao polubožanska bića nisu mogle biti lično vlasništvo nijednog čovjeka i samo je faraon mogao da ima svoju mačku. Sve mačke bile su pod njegovom zaštitom i nanijeti zlo ovoj životinji smatrano je izdajom. Ako bi u nekoj kući mačka uginula prirodnom smrću, svi ukućani morali su proglasiti žalost, kao da je umro neki njihov bliski rođak, čak su morali i obrve obrijati.

Egipćani nisu samo obožavali svoje mačke, nego su i zakonom zabranili njihovo iznošenje iz Egipta. To je imalo za posljedicu da su stranci uporno pokušavali prokrijumčariti pokoju mačku iz Egipta te je prodavati u vlastitoj zemlji, kao kućnu ljubimicu, koja će ujedno služiti i kao statusni simbol svom novom vlasniku. ”Krađa” mačaka ljutila je Egipćane, ali je bila i dobra novost za mačke jer su tako dospjele na nova područja gdje će se s njima više nego dobro postupati. Kad bi neka egipatska mačka uginula, njezino bi truplo bilo balzamirano a njuška prekrivena drvenom skulpturiranom maskom u obliku mačje glave. Neke mačke stavljene su u drvene mrtvačke sanduke izrađene u obliku mačjeg tijela, a neke u pletene mrtvačke košare, a u grobnice su im stavljane posudice s mlijekom i ostalom hranom. Sahranjivane su u ogromnim mačjim grobljima, kojih je broj ponegdje premašivao milione.

Boginja mačka zvala se Baste, što je značilo ”Ona iz Basta”. Bila je kći vrhovnog boga Ra. Bast je bio grad u kojem se nalazio glavni hram posvećen mačkama. Svakog proljeća tamo bi se okupilo do pola milona hodočasnika da učestvuju u svetom festivalu posvećenom mačkama. Na svakom od tih festivala bilo bi sahranjeno otprilike 100 000 mumificiranih mačaka u čast mačje boginje-djevice. Uz Bastu, popularna je bila i mačja boginja Sekhmet koju je poslao sam Ra da kazni ljude jer ne poštuju zakone.

Kult mačke bio je tako popularan da se održao gotovo 2000 godina. Službeno je zabranjen tek 390. godine nove ere, kada je već ionako bio u ozbiljno opadanju. U svojoj zlatnoj eri, dok je bio na vrhuncu popularnosti, ovaj je kult vjerno održavao ogromno poštovanje i ugled što su ga mačke uživale u drevnoj egipatskoj civilizaciji. Do danas su sačuvane brojne prekrasne bronzane skulpture mačaka koje nam pokazuju koliko su stari Egipćani znali cijeniti njihov elegantni izgled.

Egipćani su jednom čak i izgubili bitku zbog mačaka. Borili su se s Persijancima i bili nepobjedivi. Persijanci su na ratište pustili velik broj mačaka, a Egipćani, od straha da ne naude kojoj od njih, radije su se predali.