LUKS – pas koji je poznavao balistiku

Svake Nove godine pucnjava petardi predstavlja problem za brojne pse. Psi nisu veliki obožavatelji vatrometa. Zapravo, zvukovi vatrometa i petardi često su povezani s nestankom i bježanjem pasa od kuće jer životinje ne podnose neobično glasnu buku koja okružuje razne svečanosti. Svi psi će pobjeći i sakriti se od vatrometa i pucnjeve.

Svi osim jednog.

Iz tekovina Narodnooslobodilačke borbe učili smo da je pas Luks 9. juna 1943. tokom bitke na Sutjesci tokom najsnažnijeg njemačkog bombardovanja vidio avionsku bombu kako pada u Titovoj blizini i skokom na Tita svojim tijelom spasio vrhovnog komandanta sigurne smrti. Tom prilikom Tito je lakše ranjen u lijevu nadlakticu dok je Luks herojski poginuo.

Tako je govorila zvanična historiografija.

Slovenački historičar Jože Pirjevec u monografiji “Tito in tovariši” (Ljubljana, 2011.) navodi Titova sjećanja na Luksa koji se za vrijeme bombardovanja od straha privijao uz Tita:

“Luks je ležao uz moju glavu te se tijelom tiskao o moje lice. Zaudarao je do neba i bio pun ušiju, osim toga mi je zaklanjao pogled. Gurao sam ga neprestano od sebe, ali zabadava – kad bih ga odgurnuo, tijelo bi mu se opet prevrnulo prema mom licu kao vreća žita. Kad je pala bomba, osjetio sam da je kroz Luksa prošao drhtaj i da se ukočio. Poslije sam shvatio da je psa ubio šrapnel koji bi inače mene ubio”.

***

Nakon Luksove herojske pogibije za našu slobodu (a Luksova je pogibija doslovno dovela do naše slobode, jer da nije spasio Tita rat bi možda tekao potpuno drugačije) Broz je dobio novog psa, Tigra, također njemačkog ovčara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *