SLUČAJ TROCKI

Dana 20. augusta 1940. u Meksiku je izvršen atentat na poznatog komunistu u egzilu Lava Trockog. Atentat je izveo Staljinov agent Ramon Mercader, španski komunist. Mercader je bio komunistički agent u službi NKVD-a, zloglasne komunističke milicije SSSR-a.

Lav Trocki je bio komunistički i marksistički ideolog i jedna od najpoznatijih osoba Oktobarske revolucije, kao i historije komunističkog pokreta uopće. Bio je velika ličnost u SSSR-u, jedan od utemeljitelja Crvene Armije koja je počinila mnoge zločine u ruskom građanskom ratu od 1918. do 1922. godine. Ubijeno je samo preko 40.000 sveštenika i redovnika Ruske pravoslavne crkve, uz milione ruskih kršćana i protivnika komunizma, te nebrojene pljačke i svakovrsnog rušenja ruskog narodnog i vjerskog identiteta.

Nakon Lenjinove smrti sukobio se sa Staljinom koji je bio protiv uvođenje većeg demokratizma u partijski život. Trocki je tada isključen iz Politbiroa, međutim nije se predavao. Pokušao je u javnosti i partiji da izazve revolt protiv Staljina, ali nije uspio. Posljedice su bile velike: isključen je iz partije, a nakon toga 1929. godine Trocki je prognan iz Sovjetskog Saveza.

Tokom njegovog izgnanstva, u Moskvi je organizovano suđenje protiv Trockog i ostalih boljševika koji su se sukobljavali sa Staljinom. U isceniranom suđenju optuženi su da su planirali atentat na Staljina i ostale članove sovjetskog rukovodstva, time su osuđeni na smrt. To je bio početak Staljinovih čistki koje su odnijele živote miliona sovjetskih i drugih evropskih komunista. Samo u KP Jugoslavije ubijeno je oko 600 komunista i to vodećih kao Filip Filipović (osnivač i prvi sekretar KPJ), Đuro Cvijić (bivši generalni sekretar KPJ), Milan Gorkić (sekretar KPJ), Kamilo Horvatin (član Centralnog komiteta i urednik Borbe). Skoro cjelokupno vodstvo KPJ je denuncirano i ubijeno ili interirano u logore u Sibir, što je iskoristio Josip Broz i sa grupom svojih pučista i zakulisnih igrača (Kardelj, Đilas, Ivo Lola Ribar i dr.) preuzeo vodstvo partije.

Kako je revolucija pojela svoje dijete

Atentat na Trockog izvršen je u kući u kojoj je živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Siudad Meksika. Sovjetski agent Merkader uspio se približiti Trockom pomoću ljubavne veze s njegovom sekretaricom. Jednom prilikom zatražio je od Trockog da pročita neke njegove radove. Merkader je u kaputu imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stijenu). Kad je Trocki počeo čitati, Merkader je izvadio cepin i snažno udario Trockog po stražnjem dijelu lobanje.
Trocki je umro sljedeći dan u bolnici od povrede, a ubica je osuđen na 20 godina zatvora.

Utvrđeno je da je Mustafa Golubić, jugoslovenski komunist i Staljinov špijun boravio u Siudad Meksiku nekoliko dana u periodu Trockovog ubistva, da je stanovao u hotelu dvije ulice dalje od njegove kuće i da je prije toga mjesecima uporno pratio Trockog na njegovim putovanjima po Evropi i Americi.

Staljin je ubicu odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru, a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza.

Lav Trocki i Ramon Mercader